فهرست مطالب

Iranian Journal of Applied Linguistics
Volume:16 Issue: 1, Mar 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد احمدی صفا صفحات 1-24
    توسعه توانشهای زیر مجموعه زبان دوم تحت تاثیر عوامل مختلفی چون عوامل شناختی، فردی، و اجتماعی است (الیس، 1994) که در این میان طیف وسیعی از عوامل فردی در مطالعات آموزش زبان مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته اند لیکن تاکنون در این مطالعات هوش هیجانی به عنوان یک عامل فردی مورد توجه جدی قرار نگرفته است (پیشقدم، 2009). از سوی دیگر برخی از کنشهای زبانی که از جمله عناصر اصلی توانش کاربردشناسی زبان بینابین به شمار می رود دارای ویژگی «تهدید وجهه» می باشد. این نکته تاثیر و یا ارتباط هوش هیجانی - که ارتباط مستقیم با توانایی و مهارت افراد در مدیریت و کنترل احساسات دارد – را با توانش کاربرد شناسی زبان بینابین بسیار محتمل می سازد. در مطالعه حاضر محقق به بررسی این ارتباط محتمل می پردازد و با این هدف پرسشنامه «بار-آن» به عنوان معیار هوش هیجانی، آزمون تافل به عنوان معیار سطح مهارت و توانایی زبانی و دو آزمون کاربرد شناسی زبان بینابین بر روی 52 زبان آموز ایرانی اجرا شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشانگرعدم وجود ارتباط موثر و معنا دار میان هوش هیجانی و توانش کاربرد شناسی و سطح مهارت زبانی زبان آموزان می باشد در حالی که میان توانش کاربرد شناسی زبان بینابین و سطح مهارت زبانی ارتباطی معنا دار و موثر وجود دارد. افزون بر این نتایج به دست آمده بیانگر آن است که هوش هیجانی نمی تواند به عنوان معیار مناسبی برای پیش بینی میزان توسعه توانش کاربردشناسی زبان بینابین و یا سطح مهارت زبانی مورد استفاده قرار گیرد و در نتیجه با استناد به نتایج تحقیق حاضر می توان گفت که در فرآیند یادگیری زبان دوم به طور عام و توسعه توانش کاربرد شناسی زبان بینابین به طور خاص نمی توان هوش هیجانی را به عنوان یک عامل فردی تاثیر گذار و مهم به شمار آورد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، مهارت عمومی زبان خارجی، کاربرد شناسی زبان بینابین، زبان آموز انگلیسی، ایران
  • معصومه احمدی شیرازی صفحات 25-57
    تحقیق کنونی به ارائه چگونگی ساخت، پردازش، و استفاده از لیست ارزیابی دوگانه تحلیلی جزئی نگر می پردازد. هدف این لیست ارتقاء پایایی ارزیابی نوشتار مصححان هم به صورت فردی و هم گروهی می باشد. لیست ارزیابی دوگانه تحلیلی جزئی نگر متشکل از 68 سوال است که در برگیرنده پنج جزء تشکیل دهنده نوشتار شامل محتوا، سازمان دهی، نحو، واژگان، و سجاوندی می باشد. با استفاده از این لیست و سوالات مربوط، هشت مصحح به ارزیابی نوشتار 20 نفر از انگلیسی آموزان فارسی زبان پرداختند. همزمان، از مصححان خواسته شد که همین 20 نوشتار را از طریق روش ارزیابی نوشتار کلی نگر تافل تصحیح کنند تا بتوان به مقایسه دو روش کلی نگر و جزئی نگر پرداخت. برای کنکاش پایایی فردی و گروهی مصححان، روش های آماری مختلفی شامل ضریب همبستگی، مدل راش ساده و چند وجهی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که لیست ارزیابی دوگانه تحلیلی جزئی نگر شاخص پایایی بالاتری را هم به صورت فردی و هم گروهی در مقایسه با ارزیابی کلی نگر ایجاد می کند. تحقیقاتی که در آینده انجام خواهد گرفت، با در نظر گرفتن تعداد مصححان بیشتر و آزمودنی های تحقیق، اعتبار بیشتری بر تاثیر ارزیابی دوگانه تحلیلی جزئی نگر در مقایسه با ارزیابی نوشتار کلی نگر را کسب خواهد کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی تحلیلی جزئی نگر، پایایی فردی مصحح، پایایی گروهی مصححان، ارزیابی نوشتار
  • منوچهر جعفری گهر*، محبوبه مرتضوی صفحات 59-78
    هدف تحقیق حاضربررسی تاثیر سه روش متفاوت نگارش دفتر تفکرات انتقادی به صورت انفرادی، مشارکتی با همگروه و به صورت مشارکتی با معلم بر روی مهارت خودسازماندهی زبان آموزان ایرانی میباشد. در ابتدا صد و پنجاه زبان آموز ایرانی سطح فوق متوسط مونث که در یک موسسه زبان مشغول فراگیری زبان انگلیسی بودند به سوالات پرسشنامه مقیاس سنجش خودسازماندهی تحصیلی پاسخ دادند. از بین این صد و پنجاه نفر، تعداد شصت زبان آموز که نمره آنها در این آزمون در محدوده یک انحراف معیار بالاتر و یا پایین تراز میانگین بود، انتخاب و به صورت تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. پس از استفاده از روش نگارش دفاتر تفکرات انتقادی برای یک ترم چهل و دو ساعته از شرکت کنندگان خواسته شد مجدد به سوالات پرسشنامه خودسازماندهی تحصیلی پاسخ دهند. نتایج تحلیل پراکنش آزمون مرحله دوم نشان داد که نگارش افکار و وقایع انتقادی به صورت مشارکتی با همگروه یا معلم که فرصت استفاده از بازخورد همگروه و یا معلم را فراهم می آورد می تواند مهارت خودسازماندهی زبان آموزان را به صورت به صورت معنا داری افزایش دهد. زبان آموزانی که از روش نگارش تفکرات و وقایع استفاده کردند اما از بازخورد همگروهان و یا معلم بهره نبردند نیز نسبت به زبان آموزانی که این روش را به کار نبردند نمرات بهتری کسب کردند. بنابراین، نتایج این تحقیق نشانگر نقش موثر نگارش تفکرات انتقادی به صورت انفرادی در بالابردن مهارت خودسازماندهی می باشد.
    کلیدواژگان: تفکرات انتقادی، دفتر تفکرات انتقادی، نگارش دفتر تفکرات انتقادی، خودسازماندهی، یادگیری خودسازماندهی شده، مقیاس سنجش خود سازماندهی تحصیلی
  • علیرضا جلیلی فر*، پیام شاه ولی صفحات 79-105
    علیرغم اهمیت پایان نامه ها بعنوان بخش مهمی از تحصیلات تکمیلی، در سال های اخیر، بیشتر مطالعات ژانر محور بر روی مقالات تحقیقی صورت گرفته است (بانتن، 2002: سویلز، 1990). علاوه بر این، از میان مطالعات مبتنی بر راهبرد نقشی Move)) که در مورد بخش های مختلف پایان نامه های تحصیلات تکمیلی انجام شده، مطالعات بسیار کمی در مورد بخش آخر پایان نامه ها، بخش پیشنهادات برای تحقیق بیشتر، و تحلیل درشت ساختار آنها صورت گرفته است. بنابراین، هدف از این تحقیق، مقایسه و بررسی ژانر این بخش از پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری در رشته زبانشناسی کاربردی و شناسایی علائم استعاره ای بکار برده شده در هر راهبرد و مرحله (Move/Step) می باشد. بدین منظور، مجموعا 160 بخش پیشنهادات برای تحقیق بیشتر پایان نامه های کارشناسی ارشد و رساله های دکتری انتخاب و براساس الگوی پیشنهادی شامل شش راهبرد (Move) و پانزده مرحله (Step) و مدل طبقه بندی علائم استعاره ی هایلند (2005) مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. یافته های تحقیق، سه مرحله ی (Step) اجباری در بخش های یک، دو، و پنج ((M1S1، M2S3، M5S1 را نشان داد. همچنین، نتایج مقایسه این دو گروه حاکی از آن بود که تفاوت معنا داری در بخش های توجیه تحقیق حاضر، پیشنهادات برای تکرار تحقیق، کاربردهای تحقیق، و اننتظارات محقق وجود داشت. نتایج حاصله از این تحقیق می تواند برای توسعه ی سبک های بلاغی بخش بحث مفید واقع شود، و براین اساس، راهکارهای آموزشی مهمی برای متخصصان و نویسندگان تحصیلات تکمیلی بومی و غیر بومی ارائه می کند.
    کلیدواژگان: نوشتار دانشگاهی، ساختار نموداری، ویژگی های فراگفتمانی، پیشنهادات برای تحقیق بیشتر، پایان نامه، ژانر
  • پرویز مفتون، غفور رضایی* صفحات 107-128
    این مقاله جنبه های مختلف گفتمان کلاس را در یک کلاس تدریس زبان انگلیسی که در آن از روش ارتباطی استفاده می شود مورد بررسی قرار می دهد. اطلاعات لازم از طریق مشاهده تعاملات کلاسی و ضبط صدا در 5 جلسه و جمعا بالغ بر 4 ساعت جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها، چهارچوبی تحلیلی تهیه شد که مشتمل بر ویژگی های مهم کلاس یعنی تبادلات آموزشی، ویژگی های نهاده، روش بازخورد، و نوع سوالات بود. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که اطلاعات جمع آوری شده حاوی 52 مورد تبادلات آموزشی است که در 73% آنها واکنش معلم به گفته های زبان آموزان بیشتر کارکرد ارزیابی دارد، معلم گفتار خود را با توجه سطح دانش زبانی زبان آموزان تغییر می دهد، و از میان روش های مختلف بازخورد اصلاحی روش بازریزی (51%) و بازخورد صریح (22%) بیشتر از بقیه مورد استفاده قرار گرفته است که به تبع آن فرصت و شانس کمتری برای عکس العمل و خود اصلاحی از سوی زبان آموزان ایجاد می شد. همچنین، بیشتر (57%) سوالاتی که معلم از زبان آموزان می پرسید با هدف سنجش دانش زبان آموزان بود و تنها در 21% آنها هدف کسب واقعی اطلاعات بود که پاسخشان برای سوال کننده معلوم نبود.
    کلیدواژگان: گفتمان کلاس، تبادلات آموزشی، ویژگی های نهاده، بازخورد اصلاحی، نوع سوالات
  • رضا پیشقدم*، غلام حسن خواجوی صفحات 129-144
    هدف این پژوهش تعیین نقش عوامل روان شناسی و جامعه شناسی بطور کلی و ابعاد سرمایه فرهنگی/اجتماعی و شناختی/فراشناختی به صورت جزیی در یادگیری زبان انگلیسی می باشد. بدین منظور، از 143 فراگیر زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی خواسته شد تا آزمون هوش، پرسشنامه فراشناختی، و مقیاس سرمایه فرهنگی و اجتماعی را تکمیل کنند. مدل یابی معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل روان شناسی و همچنین جامعه شناسی در پیشرفت زبان خارجه نقش دارند، اما سرمایه های فرهنگی و اجتماعی نقش موثرتری در یادگیری زبان انگلیسی دارند. در پایان، نتایج در زمینه یادگیری زبان انگلیسی مورد بحث قرار گرفتند و پیشنهاداتی ارائه شدند.
    کلیدواژگان: سرمایه های فرهنگی، اجتماعی، شاخت، فرا شناخت، یادگیری زبان انگلیسی
  • مهناز سعیدی*، ماندانا یوسفی، پوریا بقایی صفحات 145-175
    شواهد بیانگر این می باشد که تغییر پذیری در ارزیابی نگارش دانشجویان فقط نتیجه تفاوت مهارت نوشتاری آنها نیست بلکه عوامل بیرونی خاصی در این امر دخیلند و عوامل مرتبط با مصحح، فعالییت، موقعییت یا تعامل هر یک از اینها میتوانند در تصمیم گیری ها و استنباطها در مورد توانایی نگارش فراگیران تاثیر بگذارند. هدف این تحقیق این است که مساله تغییرپذیری را در داوری مصحح به عنوان منبع خطای سنجش در ارزیابی نگارش فراگیران زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجه مورد بررسی قرار دهد. به این منظور مقالات 32 دانشجوی ایرانی زبان انگلیسی بوسیله شش مصحح ارزشیابی و نتایج با استفاده از مدل رش و برنامه فست مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که تفاوتهای معنی داری در میزان سختگیری مصحح ها وجود دارد و تعامل مصحح با فراگیر باعث ایجاد تورش در ارزشیابی میشود. از آنجایی که ارزیابی مهارت نوشتن امری ذهنی میباشد و بر اساس داوری مصحح می تواند متغیر باشد، بررسی و شناخت عواملی که باعث عینی تر شدن این ارزیابی می شود امری ضروری به شمارمی رود. ذهنی بودن روند ارزیابی مهارت نوشتن تهدیدی برای روایی آزمون است و سبب می شود که نمره فراگیر نشان دهنده مهارت واقعی وی نباشد. این تحقیق نشان می دهد چطور ارزیابی می تواند کارامد و سودمند باشد و چگونه می توان انصاف و صحت عملکرد ذهنی را سنجید.
    کلیدواژگان: تورش مصحح، توانایی نگارش، سنجش چند وجهی رش، پایایی بین مصحح
|
  • Mohammad Ahmadi Safa Pages 1-24
    The development of different sub-competences of second/foreign language is affected by a variety of cognitive، personal، and social factors (Ellis، 1994). As for personal factors، a wide range of emotional variables have been incorporated into second language acquisition (SLA) studies; however، emotional intelligence (EQ) is relatively new to this domain (Pishghadam، 2009). Given that EQ seems to affect EFL learners'' interlanguage pragmatic competence (ILP) development due to the face-threatening nature of some of the speech acts involved and in an attempt to explore the nature of the tentative interrelationship، the researcher administered the Bar-On EQ-i (1996) questionnaire as an EQ measure، two ILP competence tests، and a TOEFL test to 52 Iranian EFL majors. The analyses results did not reveal any significant correlation between EQ، ILP competence and general English proficiency despite the evident strong correlation between the ILP and general English proficiency. Furthermore، the results did not feature EQ as an effective predictor of EFL learners'' general English proficiency and ILP competence development level. The findings imply that EQ as a seemingly construct irrelevant factor to EFL learners'' both foreign language proficiency and ILP development might not be rightly considered as an effective personal variable in EFL educational contexts.
    Keywords: Emotional intelligence, Foreign language proficiency, Interlanguage Pragmatic (ILP) competence, EFL, Iran
  • Masoumeh Ahmadi Shirazi Pages 25-57
    The present study reports the processes of development and use of an Analytic Dichotomous Evaluation Checklist (ADEC) which aims at enhancing both inter- and intra-rater reliability of writing evaluation. The ADEC consists of a total of 68 items that comprises five subscales of content، organization، grammar، vocabulary، and mechanics. Eight raters assessed the writing performance of 20 Iranian EFL students using the ADEC. Also، the raters were asked to rate the same sample of essays holistically based on Test of Written English (TWE) scale. To examine the inter-rater and intra-rater reliability of the ADEC، multiple approaches were employed including correlation coefficient، the dichotomous Rasch Model، and many-faceted Rasch measurement (MFRM). The findings of the study confirmed that the ADEC introduces higher reliability into scoring procedure compared with holistic scoring. Future research with greater number of raters and examinees may provide robust evidence to use analytic scale rather than holistic one.
    Keywords: Analytic scoring, Inter, rater reliability, Intra, rater reliability, EFL writing evaluation
  • Manoochehr Jafarigohar*, Mahboobeh Mortazavi Pages 59-78
    This study aimed to examine the impact of three different journal writing techniques; namely، individual journal writing، collaborative journal writing with peers، and collaborative journal writing with the teacher، on the self-regulation of Iranian EFL learners. One hundred and fifty female English learners studying in a language institute were asked to answer the Academic Self-Regulated Learning Scale (ASRL-S). Out of the initial participants، sixty upper-intermediate learners whose scores on ASRL-S pretest fell one standard deviation from the mean were chosen and randomly assigned to four groups. The ASRL-S was administered again after the treatment to the participants. The results of a one-way analysis of variance of the ASRL-S posttest indicated that collaborative journals that provide the chance to benefit from their teacher’s or peer’s feedback could significantly boost learners'' self-regulatory skills. The learners who kept a reflective journal but did not share it with either their teacher or their peers were also found to outperform the ones who did not use the reflective technique. Therefore، the findings of the study also confirmed the individual journal writing as a form of reflective practice to improve learners'' self-regulation significantly.
    Keywords: Reflection, Reflective journals, Collaborative journals, Self, regulation, Self, regulated learning, The Academic Self, regulated Learning Scale
  • Alireza Jalilifar*, Payam Shahvali Pages 79-105
    Academic writing has tended to focus on research articles far more than on post-graduate theses (Bunton، 2005; Swales، 1990). Of the studies based on theses، relatively little research has focused on the generic structure of Suggestions for further research. To supplement the sparse knowledge in this area، the current study investigated the schematic structure (i. e.، moves and steps) of Suggestions for further research andexplored the metadiscoursal features commonly used in this section of theses. The corpus included 80 PhD dissertations and 80 MA theses from Iranian universities in applied linguistics. The moves and the corresponding steps were identified and، for a detailed analysis، Hyland’s (2005) classification of metadiscourse was used. Findings revealed four moves in this part genre، named، Justification of the present study، Suggestions for repetition of the current study، Implications of the study، and The researcher’s hopes. The MA and PhD theses showed differences in the use of them. The results can broaden the understanding of the nature and function of this part genre and the way the metadiscoursal features are realized; accordingly، the study can have important implications for students’ thesis writing.
    Keywords: Academic writing, Schematic structure, Metadiscoursal features, Suggestions for further research, Thesis, Genre
  • Parviz Maftoon, Ghafour Rezaie* Pages 107-128
    This article examines various features of classroom discourse in a communicative EFL classroom. The class was observed and audio-taped during five class sessions with the total recordings of 4 hours of classroom interactions. An analytic framework was developed to examine these features in four major areas of teaching exchanges، characteristics of input، error treatment، and question types. The analysis revealed that the database comprised 52 teaching exchanges، of which 73% contained the F-move with evaluative function، that the teacher modified his speech in accordance with the learners’ language proficiency level، and that there was a clear preference for recasting (51%) and explicit correction (22%)، leaving little opportunity for other effective corrective feedback strategies to encourage learner uptake and self-repair. The database was also examined for question types. Although referential questions are believed to be valuable in promoting communicative interactions، it was found that the teacher asked proportionately more display questions (57%) than referential questions (21%).
    Keywords: Classroom discourse, Teaching exchanges, Characteristics of input, Error treatment, Question type
  • Reza Pishghadam*, Gholam Hassan Khajavy Pages 129-144
    The major aim of the study was to determine the roles of psychological and sociological factors in general and social/cultural capital and cognitive/metacognitive aspects in particular in English language learning. To this end، 143 English as a Foreign Language (EFL) learners were asked to take an IQ test، a metacognitive questionnaire along with a social and cultural capital scale. Structure Equation Modeling (SEM) was utilized to analyze the data. The results demonstrated that both psychological and sociological factors contribute to foreign language achievement، however social and cultural capital was found to be more influential in English language learning. In the end، the results were discussed in the context of English language learning and some suggestions were made.
    Keywords: Social, cultural capital, Intelligence, Metacognition, Language learning
  • Mahnaz Saeidi*, Mandana Yousefi, Purya Baghayei Pages 145-175
    Evidence suggests that variability in the ratings of students’ essays results not only from their differences in their writing ability، but also from certain extraneous sources. In other words، the outcome of the rating of essays can be biased by factors which relate to the rater، task، and situation، or an interaction of all or any of these factors which make the inferences and decisions made about students’ writing ability undependable. The purpose of this study، therefore، was to examine the issue of variability in rater judgments as a source of measurement error; this was done in relation to EFL learners’ essay writing assessment. Thirty two Iranian sophomore students majoring in English language participated in this study. The learners’ narrative essays were rated by six different raters and the results were analyzed using many-facet Rasch measurement as implemented in the computer program FACETS. The findings suggest that there are significant differences among raters concerning their harshness as well as several cases of bias due to the rater-examinee interaction. This study provides a valuable understanding of how effective and reliable rating can be realized، and how the fairness and accuracy of subjective performance can be assessed.
    Keywords: Rater bias, Writing ability, Many, Facet Rasch Measurement, Inter, rater reliability